Un nou început pentru comunitatea romă din Șumuleu Ciuc

Incendiul devastator din ianuarie 2021 a lăsat fără locuințe peste 200 de suflete din comunitatea romă din Șumuleu Ciuc. Voluntarii Maltezi au fost din prima clipă alături de ei, ajutându-i să revină la o normalitate pe care, acum, încearcă să o facă mai bună, împreună.

Noaptea de 6 ianuarie va fi greu de uitat pentru cei 262 de romi de pe strada Șumuleu al orașului Miercurea Ciuc. În câteva ore, toată agoniseala lor, și așa foarte puțină, a fost mistuită de flăcări, lasându-I în frig, doar cu hainele de pe ei. Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), alături de Asociația Caritas Alba Iulia au fost cele 2 organizații care s-au mobilizat imediat pentru a sari în ajutorul sinistraților.

Timp de aproape 4 luni, voluntarii Maltezi din toată țara au fost prezenți, zi de zi, în sala de sport în care familiile au fost găzduite de autorități. De la împărțirea hranei, la activități care să facă zilele să treacă cu folos, la ajutor în curățenie și igienă, voluntarii au devenit parte din comunitate și au început să lucreze cu familiile pentru a-i ajuta să treacă peste șoc și să îi pregătească pentru revenirea acasă.

Odată cu luna mai, când romii au început să revină la casele lor, SAMR a pornit un nou proiect, implementat în parteneriat cu Asociația Caritas Alba Iulia și finanțat de Guvernul Maghiar. În Șumuleu Ciuc a fost deschis un Punct de Prezență permanent în care comunitatea poate găsi sprijin. Aici au loc constant activități pentru cei 70 de copii de toate vârstele, cei mai mari dintre ei primind ajutor pentru a se înscrie la școală și pentru a putea să urmeze cursurile. Adulții primesc consiliere astfel încât șansele lor de integrarea socială să crească.

Într-o comunitate fără minime condiții civilizate de trai și cu majoritatea oamenilor fără studii și locuri de muncă, lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Experiența pe care SAMR o are și care a probat deja îmbunătățiri majore în alte cazuri similare își va arăta roadele și la Șumuleu Ciuc. E nevoie de răbdarea, perseverența și multă iubire de aproape, iar spiritul Maltez le probează pe toate.

Lasă un comentariu

ro_RORomână