DEVIZA ORDINULUI DE MALTA

„Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor”

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) este o asociaţie non-profit cu sediul central la Cluj-Napoca. De 30 de ani, prin intermediul a 17 filiale şi sucursale în ţară, derulăm programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilităti şi alte grupuri vulnerabile. 1200 de voluntari se implică în mod constant pentru a-i ajuta să ducă o viaţă demnă, fără distincţie de etnie, religie, sex sau apartenenţă politică.

Valorile creştine şi principiile umanitare se află la fundamentul acţiunilor noastre: Serviciul de Ajutor Maltez în România este purtătorul misiunii Ordinului Suveran de Malta.

Misiune

Serviciul de Ajutor Maltez în România oferă asistenţă consecventă şi ajutor persoanelor aflate în nevoie, indiferent de etnie, religie, sex, apartenenţă socială şi politică, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora, guvernaţi fiind de principiile dragostei creştine.

obiective

  • Dezvoltarea şi implementarea de servicii sociale pentru reducerea vulnerabilităţii persoanelor aflate în situaţii de risc
  • Stimularea generaţiilor tinere de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor din care fac parte
  • Promovarea activităţii voluntare în domeniul social şi medical
  • Continuarea tradiţiei de peste 1000 de ani a Ordinului de Malta în sprijinirea celor bolnavi, celor săraci şi a celor marginalizaţi din societate
  • Creşterea gradului de siguranţă şi responsabilizare a populaţiei prin oferirea de servicii de prim ajutor
  • Oferirea de ajutor şi asistenţă victimelor dezastrelor naturale

Istoric

Decembrie 1989 a fost luna care a marcat căderea comunismului în România. Pentru prima dată după mulţi ani, România îşi deschidea graniţele şi îşi arăta şi faţa ascunsă: condiţiile deplorabile din casele de copii, căminele pentru vârstnici, spitale şi sărăcia generalizată.

Cei de la Serviciul de Ajutor Maltez din Germania (Malteser Hilfsdienst Deutschland – MHD) şi-au dat seama că România are nevoie de ajutor pe termen lung. Acesta a fost contextul în care au sosit în ţara noastră primii voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez din Germania, Austria şi Ungaria. Imediat după Crăciunul din 1989 a sosit primul transport umanitar la Timişoara, urmat de alte transporturi în diferite oraşe.

Această acţiune amplă nu s-a putut realiza decât cu sprijinul mai multor voluntari din România, care au răspuns prompt iniţiativei MHD. Primii voluntari români au ajutat la organizarea transporturilor ajutoarelor umanitare, la descărcarea şi distribuirea lor, au intermediat relaţiile cu autorităţile locale. Un entuziasm general i-a cuprins pe toţi cei care s-au implicat în acele acţiuni. Satisfacţia de a putea ajuta, de a avea puterea de a genera o schimbare pozitivă, le-a dat curajul de a înfiinţa o asociaţie similară în România.

Cei de la Serviciul de Ajutor Maltez din Germania, impresionaţi de dăruirea voluntarilor români, le-au oferit acestora tot sprijinul în demersul lor. Astfel, pe 11 mai 1991, un grup de 25 de oameni binevoitori (studenţi, preoţi, medici, jurişti, avocaţi), călăuziţi de principiul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta „Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”, punea la Cluj-Napoca bazele Serviciului de Ajutor Maltez în România.

Dorinţa de a se implica şi în alte localităţi s-a materializat prin înfiinţarea în acelaşi an a primelor sucursale / filiale ale Serviciului de Ajutor Maltez în România la Timişoara, Sfântu Gheorghe, Baia Mare.

Cu entuziasm şi muncă dedicată, organizaţia a crescut odată cu anii. Azi, după 25 de ani de voluntariat şi proiecte sociale, Serviciul de Ajutor Maltez în România este o organizaţie naţională având 17 filiale şi sucursale suținute de aproximativ 1000 de voluntari.

Voluntarii au rol cheie în viaţa organizaţiei: ei reprezintă 95% din membrii acesteia şi prin dedicarea, energia şi devotamentul lor consecvent duc mai departe misiunea Serviciului de Ajutor Maltez în România.

ro_RORomână