Fără acces la surse de informare credibile și la servicii medicale, majoritatea romilor din comunitățile sărace din țară sunt una dintre cele mai expuse grupuri din populație la efectele pandemiei provocate de virusul SARS COV-2.
Pentru a-i ajuta, Serviciul de Ajutor Maltez în România, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi, a lansat proiectul „Incluziunea comunităților rome prin sănătate publică” în 4 localități din Argeș, Bihor, Mureș și Covasna.
Pe durata lunii octombrie, voluntarii Maltezi se vor afla în mijlocul comunităților de romi din Păuleasca, Diosig, Valea Rece și Sfântu Gheorghe pentru a discuta cu locuitorii și a le oferi informațiile despre COVID-19 și campania de vaccinare. Romii vor primi sfaturi despre cum se pot proteja de virus, riscul de infectare în masă în comunități închise, multe lipsite de acces la utilități publice, fiind foarte ridicat.
Voluntarii vor merge din casă în casă pentru a lăsa materiale informative și pachete cu alimente de bază. Ei vor face și acțiuni de salubrizare, curățând spațiile publice, un reper foarte important în menținerea sănătății comunității.
Serviciul de Ajutor Maltez în România derulează, de peste 30 de ani, programe în întreaga țară pentru integrarea minorităților. O mare parte din populația romă din România continuă să trăiască izolată și în condiții de sărăcie. SAMR se concentrează, în special, pe programe de educație pentru romi, cea mai eficientă cale de a schimba modul în care sute de mii de oameni își gândesc și își construiesc viitorul.








