Șumuleu Ciuc – o comunitate renăscută în jurul noului Centru social Maltez

Copii care primesc educație, adulți ce învață cum pot găsi un loc de muncă, multă speranță. După incendiul devastator din 2021, comunitatea din Șumuleu Ciuc începe să-și clădească un viitor în Centrul social Maltez, inaugurat în luna iunie a.c.


În Șumuleu Ciuc, nimeni nu-și mai dorește să vorbească de ianuarie 2021. Luna în care și-au văzut casele transformate în scrum va rămâne, oricum, o traumă colectivă pe care cu toții încearcă să o depășească. Acum au și un loc în care știu că vor găsi îndrumare și ajutor. Centrul social Maltez din localitate a fost finalizat, după 2 ani de muncă.


Voluntarii Maltezi au fost alături de comunitate în tot acest timp. Chiar dacă au apelat la câteva containere, activitățile de suport pentru familii au fost permanente. Entuziasmul și efortul lor a fost mai important decât condițiile modeste, însă toată lumea a așteptat finalizarea lucrărilor de amenajare a centrului. Casa este mare, luminoasă, cu dormitoare și băi, săli dotate pentru activități și întâlniri.


La evenimentul de inaugurare, Dénes Mihály, președintele Serviciului de Ajutor Maltez în România, și-a exprimat recunoștința față de organizațiile, instituțiile, companiile și oamenii care au susținut financiar înființarea centrului. „Credem că acest nou centru va fi un spațiu în care întreaga comunitate, dar mai ales copiii și tinerii, vor petrece mult timp, și unde se pot dezvolta atât spiritual, cât și social”, a spus el.

„Vrem să aveți un viitor mai bun. Știm că sunteți foarte inteligenți, aveți nevoie doar de un mic impuls pentru a fi parte implicată în societatea noastră”, a spus Franz Salm-Reifferscheidt, ambasador pe problemele romilor in Ordinul Suveran de Malta, copiilor care și-au întâmpinat musafirii cu cântece și dansuri.

Centrul va deservi nu doar comunitatea din Șumuleu, el fiind deschis tuturor persoanelor vulnerabile din zona Miercurea Ciuc.

Lasă un comentariu

ro_RORomână