Demnitate pentru refugiații ucraineni, un proiect al Serviciului de Ajutor Maltez și United Way România


Ajutor adaptat, imediat și constant pentru refugiații care trec prin punctele de frontieră din Sighetu Marmației și Siret (jud. Suceava) este scopul proiectului derulat de către Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), cu sprijinul Fundației United Way România.

Continuitatea asistenței la punctele de frontieră e o realitate zilnică. Punctele Malteze, deschise încă de la debutul conflictului din țara vecină, rămân deschise pentru a asigura suport pentru cetățenii din Ucraina. La Sighetu Marmației, refugiații pot beneficia de suport psiho-emoțional, hrană caldă, produse igienico-sanitare și îmbrăcăminte atunci unde a fost cazul. Voluntarii Maltezi reușesc să le creeze un mediu sigur, cu o atenție deosebită față de mame și copii. Aceștia au nevoie să comunice, să depășească stresul emoțional creat de lipsa de perspective și situația familială de acasă (tați, frați, rude pe front. Refugiații care sunt în tranzit primesc pachete de drum: pachete alimentare, produse de igienă și informații cu privire la contacte unde pot apela în cazul în care au nevoie de sprijin pe perioada călătoriei lor.

La Siret, situație este chiar mai delicată. Refugiații care trec prin această vamă vin din locații în care efectele războiului sunt mult mai intense. Multe dintre femeile întâlnite aici au trecut prin trauma pierderii unui apropiat, confortul emoțional și siguranța primirii de către echipa Malteză sunt condiții necesare de care refugiații au nevoie.  

Activitățile la punctele de trecere a frontierelor sunt implementate cu sprijinul voluntarilor SAMR, fondurile oferite de către United Way acoperind parte din valoarea produselor donate, cazarea voluntarilor veniți din țară pentru a asigura resursa umană necesară permanent.


 
 

Lasă un comentariu

ro_RORomână