Programok időseknek

Bătrânețea ar trebui să fie pentru toți un timp de har, de introspecție și reapropiere de credința în Dumnezeu și de cei dragi.

Între veniturile prea mici și lipsa sprijinului din partea familiei sau a statului, prea puțini vârstnici din România au șansa unor zile liniștite. Mâna pe care le-o întindem este singurul gest de apreciere și recunoștință pe care îl primesc mulți dintre beneficiarii programelor noastre pentru seniori.

E modul nostru de a le reda DEMNITATEA.

Servicii de îngrijire la domiciliu

58 de vârstnici din Timișoara și 7 din Cluj-Napoca, aflați în imposibilitatea de a se autogospodări, primesc ajutor zilnic printr-un serviciu permanent de asistență. Voluntarii maltezi îi îngrijesc, le țin companie, le plătesc facturile, îi însoțesc la controale medicale sau îi vizitează atunci când sunt internați, îi duc la spectacole de sărbători, le sărbătoresc evenimente importante din viața lor, le oferă pachete cadou cu cele trebuincioase, totul pentru ca acești oameni să se simtă iubiți și protejați.

DETALII »

Masa pe roți

„Masa pe roți” este un proiect de suflet al Serviciului de Ajutor Maltez în România care se derulează la Cluj-Napoca şi Timişoara: zilnic, o masă caldă, sănătoasă, le este transportată şi oferită gratuit vârstnicilor imobilizaţi în locuinţele lor, bolnavi, slăbiţi de vârstă şi cu venituri foarte mici. Celor 126 de beneficiari din Timișoara și 120 din Cluj le sunt oferite și servicii de asistență socială și monitorizare permanentă. ​Din 2021, un proiect pilot se desfășoară și în Târgu Mureș, cu un număr de 10 beneficiari permanenți. Nevoia de astfel de servicii este foarte mare și ne concentrăm pe găsirea fondurilor necesare pentru a extinde acest program.

DETALII »

Centrul Social Maltez Dorobanţi

În centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu handicap din Dorobanți, judeţul Arad sunt asistate permanent 40 de persoane adulte şi de vârsta a treia cu deficienţe locomotorii. Serviciile oferite de acest cămin sunt: condiţii de locuit într-un imobil special adaptat nevoilor rezidenţilor, îngrijire şi asistenţă medicală completă, medicamentaţie gratuită, alimentaţie corespunzătoare, masaj, gimnastică recuperatorie, condițiile unui trai decent. Nu lipsesc nici programul spiritual, participarea la diferite activităţi socio-culturale (spectacole, expoziţii, serbări etc.), liturghie. Totodată, personalul specializat asigură consiliere şi sprijin familiei beneficiarului pentru menţinerea unei relații constante, pozitive, integrante.

DETALII »

Centrul rezidențial „Sf. Ioan” din Timișoara

​Un număr de 20 de vârstnici sunt găzduiți permanent în căminul rezidențial din Timișoara ce a împlinit peste 30 de ani de activitate. Seniorii provin din rândul persoanelor ce nu au o familie sau au venituri și afecțiuni ce nu le permit să se întrețină singure. Aici, seniorii îți găsesc un loc în care primesc îngrijire, inclusiv medicală, permanentă,  igienă corporală, consiliere psihologică, terapii ocupaționale de socializare și recuperare. Activitățile de socializare aduc mereu multă bucurie în viața beneficiarilor noștri. Tineri voluntari vin și petrec permanent timp alături de bunici, fiecare zi de naștere este prilej de sărbătoare în întreg centrul iar îndrumare spirituală este asigurată pentru toți cei care îți doresc.

DETALII »

Rețeaua de ajutor

Singurătatea e, de multe ori, mult mai greu de îndurat decât lipsurile. Mai puțină singurătate pentru vârstnici, mai multă implicare a comunității în a-i susține și a-i face să privească cu mai mult optimism bătrânețea – Rețeaua de Ajutor s-a născut din dorința de a reduce numărul seniorilor singuri sau a celor ce ajung în situația de a nu se descurca chiar și atunci când e vorba de lucruri simple, ce nu impun un efort deosebit. În paralel, grupurile de voluntari pe acest proiect au primit un training special pentru a ști cum să răspundă cât mai eficient și să poată să găsească soluțiile cele mai potrivite la fiecare solicitare. Iar telefonul a început să sune! Cele mai solicitate servicii sunt cele care impun ajutor

DETALII »

Atelier de țesătorie și croitorie

La Sfântu Gheorghe, am dezvoltat un proiect frumos și complex, din dorința de a îmbina nevoia persoanelor active de vârsta a 3-a, cu acțiunile noastre prin care le venim în ajutor celor sărmani. Atelierele de croitorie și țesătorie sunt locul în care materiale vechi sau noi devin haine care apoi sunt distribuite celor nevoiași. Prin reciclarea textilelor, seniorii talentați au reușit să țeasă 124 metri de covoare. Produsele cele mai frumoase iau drumul Germaniei, tocmai la Stuttgart, unde sunt valorificate cu ajutorul unei voluntare malteze de aici. Tot vârstnicii sunt cei care pregătesc alimentele pe care tinerii le distribuie în fiecare sâmbătă, la prânz.

DETALII »

Programe pentru seniori activi

​Starea de bine a vârstnicilor este direct legată de modul în care ei se mențin activi și integrați în societate. În întreaga țară, am creat grupuri și centre de activități care reușesc să aducă împreună vârstnici ce împărtășesc aceeași dorință de a fi utili și de a găsi o sursă de divertisment care să rupă rutina zilnică. Activitățile sunt gândite astfel încât scopul final, de a fi în slujba celor mai puțini norocoși, să fie mereu păstrat. La Sf Gheorghe, atelierele de croitorie și țesătorie sunt locul în care bunicile folosesc materiale vechi sau noi pentru a crea haine distribuite celor nevoiași. Grupurile din Cluj, Aiud sau Miercurea Ciuc se întâlnesc constant pentru a participa la acțiuni de gătit, strângeri de donații sau activități spirituale

DETALII »
hu_HUMagyar